Finns bjesk sider

 

Brygning:

 

Hvordan gør jeg

 

Bjesker:

 

Brombær

 

Dild

 

Enebær

 

Havtorn

 

Hedelyng

 

Hindbær

 

Hyben

 

Pil

 

Porse

 

Prikbladet perikon

 

Revling/Sorte bær

 

Røllike

 

Slåen

 

Sort Peber

 

Stjerne anis

 

Strand malurt

 

Timian

 

Valnød

 

Blandinger:

 

Bland din egen bjesk

 

Urtete

 

Nyttige oplysninger:

 

Drogelisten

 

 

 

Bjesk forside

 

finnrune.dk

 

 

 

 

HAVTORN

Hippóphaë rhamnoídes

 

Havtorn finder man i kystnære områder med megen sol, dens gule frugter er en sand vitaminbombe.

 

Frugterne er svære at høste, for havtorn beskytter sine frugter med lange torne. Den bedste måde at høste frugterne er udstyre sig med et par kraftige have hansker og en beskære saks, de afklippede grene med frugterne lægges i fryseren i et par timer, herefter kan de let pilles af. Skyl frugterne godt før de bruges.

 

 

Havtorn klar til fryseren

 

Til bjesk:

 

Kom en håndfuld i et glas og dæk frugterne med vodka og lad den trække i op til et halvt år, før de filtres igennem et kaffefilter, knus eventuet frugterne her. Det giver en god syrlig bjesk, den er også god til, at blande med andre essenser.

 

Til marmelade:

 

Blend 500 gr havtorn, kog dem i 5 minutter, si skal, kerner og eventuelle blade fra, kog videre i 10 minutter sammen med 250 gr syltesukker, kom marmeladen på rene glas og opbevar den i køleskabet.