|
Finns bjesk sider |
||
Brygning: Bjesker: Blandinger: Nyttige oplysninger: |
HVORDAN VI LAVER ESSENS HVILKEN ALKOHOL Først og fremmest skal man bruge en
smagsneutral alkohol; det drejer sig om at få smagsstofferne ud af sine
urter. Brøndum Snaps og Klar Svendborg er
meget brugte, men de har begge en snert af kommen i sig. De er bedre til at
fortynde sin essens med, når den skal drikkes. En ren spiritus som vodka, er det
bedste, men vær opmærksom på, at det skal være en smagsneutral vodka der
bruges. Her kan man bruge en Danzka Vodka eller bare den billigste nede fra
Brugsen. Pas på med de billige vodkaer; de er ofte tilsat lidt smag, som kan
ødelægge essensen. Bruger man en finsprit, skal
alkoholprocenten ligge imellem 35 og 50. UDTRÆK Et syltetøjsglas er velegnet til at
lave sin essens i; det kan man let komme sine urter i og få dem ud igen, når
essensen skal filtreres. Brug altid et rent og lugtfrit glas
til essensen. Brug aldrig et gammelt sildeglas! Fyld glasset en 1/3 op med urter og
fyld op med alkohol. Sæt glasset et mørkt sted, mens den
trækker og glæd dig til prøvesmagningen, når essensen er færdig. TRÆKKETIDER Som en tommelfingerregel kan man sige,
at blomster og blade skal trække i 3 til 7 dage, rødder i 5 til 14 dage,
frugter, nødder og grene i op til et år. Husk at blomster enten skal være
knopper eller ny udsprungne, det er mest blomsten honning vi er interesseret
i. Starter man som nybegynder, er det en
god ide at følge de anbefalede trække tider i opskrifterne. Man skal være
opmærksom på, at man let kan komme til at trække uønskede bitterstoffer ud,
som kan ødelægge en ellers god essens. Har man mere erfaring, kan man begynde
at lege med trække tiderne: f.eks. kan man lægge lige dele urter i to glas og
hælde samme mængde alkohol på, lade det ene glas trække i 5 dage, det andet i
8 dage og lave sin egen prøvesmagning. FILTRERING Et kaffefilter er det bedste, brug en
ren tragt og kaffekande, hvilket også giver det mest stabile underlag. Find
din gamle tragt og kande frem og reserver dem til essens-fremstilling. Hvis
man ikke har et gamle sæt, kan man finde et i en genbrugsforretning. Man kan med fordel bruge en køkken si
til første filtrering, hvis man laver større portioner. Enkelte essenser skal filtreres igen
dagen efter, andre bliver uklare under lagringen og skal filtreres igen
undervejs. Hæld essensen på en sjov klar flaske,
og sæt den et sted, hvor man kan nyde synet af de flotte farver. Sæt et lille klistermærke i bunden af
flasken eller en Manilla-mærkat med sløjfe om halsen, med oplysninger om
essensen, som hvor og hvornår den er plukket, hvor lang tid den har trukket,
hvilket forhold den skal fortyndes i m.v.
LAGRING Nogle essenser skal drikkes inden de
bliver for gamle, - det er typisk udtræk af blomster. Andre essenser som
f.eks. valnød, bliver bedre med tiden. Man siger, at valnødsnapsen når sit
højdepunkt, når den er 7 år. AT BLANDE ESSENSER De fleste essenser smager pragtfuldt
alene, andre smager direkte dårligt, men vil give oplevelser, når de bliver
blandet med andre. Porse, som smager godt alene, kan
f.eks. blandes med en lille smule stjerneavis, og dermed får man også en
pragtfuld bjesk. Begynder man at blande, er det en god
ide at starte med essenser som Porse, Perikon, Hedelyng og Røllike, som
klæder hinanden godt. NYDELSE Kom lidt essens i et snapsglas og fyld
op med snaps eller vodka, - prøv dig
frem for at finde dét blandingsforhold, som passer dine smagsløg bedst - SKÅL. Bjesk eller kryddersnaps er til for at
nydes - ikke til at drikke sig fuld i.
Husk på, at de fleste urter indeholder aktive stoffer, som i for store
mængder kan være skadelige. Røllike og Lind m.fl. er f.eks. på Drogelisten,
og hvem kender ikke udtrykket "at dryppe Malurt i bægret". Drogelisten indeholder advarsler om en
række planter og er udgivet af (og kan købes ved henvendelse til:) Veterinær-
og Fødevaredirektoratet. |