Finns bjesk sider

 

Brygning:

 

Hvordan gør jeg

 

Bjesker:

 

Brombær

 

Dild

 

Enebær

 

Havtorn

 

Hedelyng

 

Hindbær

 

Hyben

 

Pil

 

Porse

 

Prikbladet perikon

 

Revling/sorte bær

 

Røllike

 

Slåen

 

Sort Peber

 

Stjerne anis

 

Strand malurt

 

Timian

 

Valnød

 

Blandinger:

 

Bland din egen bjesk

 

Urtete

 

Nyttige oplysninger:

 

Drogelisten

 

 

 

Bjesk forside

 

finnrune.dk

 

 

 

 

Valnød

Juglans

 

 

 

Til Bjesk:

Saml de grønne valnøder i første uge af august, før den kommer på glas skal den deles i kvarte, brug et gammelt skærebræt og en solid kniv, der skal lægges kræfter i for at flække valnøden – det er hele frugten der skal bruges.

 

 

 

Læg en avis under skærebrættet for det sviner og den brungrønne farve der kommer fra valnøden er næsten umuligt at vaske væk, også en god ide, at bruge hansker og et forklæde.

Kom de flækkede valnøder i et glas og dæk med vodka, lad den trække et år, man kan passende filtrede den når man laver næste års essens. Åben glasset med jævne mellemrum for, at tilføre ilt.

 

Lige sat til lagering, vodkaen bliver hurtig grøn, for senere at blive sort.

 

De siges at den skal lages i mindst 7 år før den bliver rigtig god, før den tages i brug skal den filtres endnu engang.

God til ost og kaffen.

Når man nu er ude og samle valnøder, så saml nogle ekstra, lad dem tørrer og spis dem til jul eller bag et valnødbrød.

 

Til urtete:

Tør nogle af valnød træets blade og brug dem i din blanding.

 

Viste du, at valnød ikke er en nød, men en stenfrugt?