|
Finns bjesk sider |
Brygning: Bjesker: Blandinger: Nyttige oplysninger: |
Hyben Rosa
rugosa Hyben vokser rigtig mange steder og
blive betragtet som en ukrudtsplante fordi den breder sig og kvæler alt på
sin vej, men dens frugt er god til mange ting og smager godt, pluk den i
august/september når den er moden, den eneste ulemper er, at det er tidskrævende,
at rense frugten for kerner. Hyben indeholder mange vitaminer og har en
højere koncentration af C-vitamin en f.eks. citron. Til Bjesk: Kan laves med hele eller rensede
hyben, kom en portion i et glas og lad dem trække i et par måneder før essensen
filtreres. Klitrosen med den sorte hyben laves på
samme måde. Til urtete: Tør nogle rensede hyben skaller og hak
dem i mindre stykker, drik den ren eller bland den med en anden te. Til Marmelade: Del hybenerne i halve eller kvarte
afhængig af størrelsen, rens dem for kerner. Et ½ kilo renset hyben koges med
3 dl vand, ½ vaniljestang, saften af økologisk citron, riv eventuelt
citronskallen med et julinejern, lad det småkoge i 20 minutter, tilsæt 225
gram rørsukker og kog videre i 10-20 minutter til blandingen har fået den
rette konsistens. Skal det være luksus udgaven, prøv og smage til med en god
mørk rom. Hyben stykkerne beholder deres form og
kan bruges til, at pynte med f.eks. til et ostebord. Hvis man ikke ønsker hybenstykkerne så
tag vaniljestangen op efter de første 20 minutter og blend blandingen, før du
tilsætter rørsukker. Tilsæt eventuelt lidt atamon. |