Finns bjesk sider

 

Brygning:

 

Hvordan gør jeg

 

Bjesker:

 

Brombær

 

Dild

 

Enebær

 

Havtorn

 

Hedelyng

 

Hindbær

 

Hyben

 

Pil

 

Porse

 

Prikbladet perikon

 

Revling/sorte bær

 

Røllike

 

Slåen

 

Sort Peber

 

Stjerne anis

 

Strand malurt

 

Timian

 

Valnød

 

Blandinger:

 

Bland din egen bjesk

 

Urtete

 

Nyttige oplysninger:

 

Drogelisten

 

 

 

Bjesk forside

 

finnrune.dk

 

 

 

 

Hyben

 

Rosa rugosa

 

 

Hyben vokser rigtig mange steder og blive betragtet som en ukrudtsplante fordi den breder sig og kvæler alt på sin vej, men dens frugt er god til mange ting og smager godt, pluk den i august/september når den er moden, den eneste ulemper er, at det er tidskrævende, at rense frugten for kerner. Hyben indeholder mange vitaminer og har en højere koncentration af C-vitamin en f.eks. citron.

 

 

Til Bjesk:

 

Kan laves med hele eller rensede hyben, kom en portion i et glas og lad dem trække i et par måneder før essensen filtreres.

 

Klitrosen med den sorte hyben laves på samme måde.

 

Til urtete:

 

Tør nogle rensede hyben skaller og hak dem i mindre stykker, drik den ren eller bland den med en anden te.

 

 

Til Marmelade:

 

Del hybenerne i halve eller kvarte afhængig af størrelsen, rens dem for kerner. Et ½ kilo renset hyben koges med 3 dl vand, ½ vaniljestang, saften af økologisk citron, riv eventuelt citronskallen med et julinejern, lad det småkoge i 20 minutter, tilsæt 225 gram rørsukker og kog videre i 10-20 minutter til blandingen har fået den rette konsistens. Skal det være luksus udgaven, prøv og smage til med en god mørk rom.

Hyben stykkerne beholder deres form og kan bruges til, at pynte med f.eks. til et ostebord.

Hvis man ikke ønsker hybenstykkerne så tag vaniljestangen op efter de første 20 minutter og blend blandingen, før du tilsætter rørsukker.

Tilsæt eventuelt lidt atamon.